Un trend ascendent pentru preturile apartamentelor in anul 2017

Un trend ascendent pentru preturile apartamentelor in anul 2017

imobiliare 2017

 

Asa cum am spus, si in anul in curs: 2017, pretul apartamentelor se vor mari ca urmare a stabilitatii economice a Romaniei si a interesului multor investitori straini.

Dupa colapsul din piata imobiliara din 2008-2009 datorita crizei economice, se pare ca lucrurile incep sa se aranjeze in piata imobiliara. Specialistii imobiliari ne asigura insa ca preturile apartamentelor nu vor mai ajunge ca cele dinaintea lui 2008. Constructorii ansamblurilor rezidentiale au inceput sa construiasca pe plus abia in 2016 cand dezvoltatorii au vandut peste 14000 locuinte noi, nivel record pentru ultimii 10 ani.
Aici putem spune ca programul Prima casa a avunt un rol esential, asa ca exista cereri pentru apartamentele noi si bancile pot acorda imprumuturi pana la plafonul max. de 67000 de euro pentru locuinte mai noi de 5 ani.. La aceasta suma statul garanteaza 50% din valoarea imprumutului, cu 10% mai mare decat pentru apartamentele vechi, avansul minim fiind pastrat la pragul de 5%. Propietarii solicita un pret de 1035 euro/mp fata de 1020 euro/mp in 2015, cu 1,5 % mai mare, in schimb apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,8%. Majorarea pretului se resimte la achizitia unui apartament nou mai ales, acesta majorandu-se cu pana la 5,6% de la 1100 la 1170 euro/mp. În schimb, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,8%.

Care este evolutia in 2017 cu preturile apartamentelor

Cu certitunine, preturile vor creste sesizabil si in 2017, cu aproximativ 5-6% cum spun analistii economici. Guvernul a alocat un buget de 2,5 miliarde lei pentru garantarea proiectului Prima casa, mai mic decat in 2016, asa ca vor fi putini cei care isi vor putea cumpara o locuinta. astfel. Tendinta cumparatorilor este spre locuinte cu 3-4 camere, astfel neincadrandu-se pentru avansul solicitat de banci. In schimb, bancile au lansat pe piata pachete de credite imobiliare la fel de atractive ca cele destinate pentru Prima casa. Va sfatuim sa faceti o analiza functie de bugetul fiecarei familii inainte de a contacta un credit, in mediul online fiind suficiente instrumente de calcul si simulare a unui credit indiferent de moneda folosita(un calculator de credit aici ). Cei care doresc sa apeleze la un credit imobiliar, vor trebui sa aiba pregatit un avans de 15% si sa stabileasca durata in timp a imprumutului, perioada maxima fiind de 30 ani.

Pentru cei interesati, conform unei statistici facute de bazaruldecase.ro, imobilele rezidentiale de lux, au avut o crestere semnificativa de-a lungul anilor, atat pentru apartamente cat si pentru vile din nordul capitalei. Majoritatea apartamentelor de lux costă între 150.000 și 300.000 de euro, în timp ce prețul unei case poate ajunge și la 1 milion de euro, în funcție de zonă și de suprafața locuinței.

Cum variaza preturile imobilare in tara

Asa cum am mai scris intr-un articol, Cluj-Napoca ocupă primul loc în topul celor mai scumpe locuințe, potrivit datelor publicate în 2016 de imobiliare.ro. Aici, prețul mediu este de 1.214 euro pe metru pătrat, în creștere cu 13% față de 2015. Clujul este urmat de București, unde prețul mediu ajunge la 1.131 euro pe metru pătrat. Urmează Timișoara, Constanța și Brașov, ceea ce ne arată că prețurile sunt mai mari în orașele cu o dinamică economică mare.

La polul opus se află orașele mai puțin dezvoltate, în care prețul mediu al locuințelor este și de trei ori mai mic. În Reșița, de exemplu, proprietarii cer 407 euro pe metru pătrat, în timp ce în Târgoviște, Zalău, Satu Mare sau Bistrița, prețurile nu sar de 560 de euro pe metru pătrat. De altfel, și cererea este mult mai mică în aceste orașe, față de cele care conduc în topul prețurilor, iar posibilitățile financiare ale locuitorilor sunt și ele mai mici, ceea ce înseamnă că și piața trebuie să se adapteze.

number_one_break_hole_150_clr_18741De la Eugen Chis expert imobiliar

{subscription_form}

Poate te intereseaza si astea:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *