Guvernul garanteaza cu suma de 2,5 miliarde lei programul Prima casa pentru 2017

Guvernul garanteaza cu suma de 2,5 miliarde lei programul Prima casa pentru 2017

Daca esti tanar si vrei sa-ti cumperi o casa, sigur te intereseaza asta!

prima casa

Programul Prima casa, in anul 2017 va avea un plafon de garantare de 2,5 miliarde lei. Se vor reporta la aceasta suma si fondurile ramase necheltuite, respectiv circa 175,5 mil. lei. Tineri interesati vor avea la dispozitie un credit garantat de guvern in total de 2,67 miliarde de lei. Se estimeaza ca aceasta suma ar satisface peste 27.000 de solicitari.

Solicitari de credite pentru prima casa nesperate.

Comparativ cu datele din anul trecut doar in primele 9 luni ale anului trecut au fost acordate garantii in valoare de 2,6 miliarde lei, pentru credite cumuland valoarea de 5,2 miliarde lei. De mentionat ca in 2016 programul Prima casa a fost stimulata artificial ca rezultat al controversate legi Darii in plata. Ulterior datorita reglarii avansurilor minime solicitate de catre banci pentru ipotecile standard, piata s-a reglementat, astfel ca in momentul de fata asistam la o revenire la normalitate si se preconizeaza ca solicitarile pentru credite destinate programului Prima casa sa se linisteasca , iar bugetul alocat sa indestuleze solicitarile pietei.
Specialistii in domeniu imobiliar estimeaza ca solicitarea pentru acest program se va mentine la cote ridicate in acest an, astfel ca bugetul alocat sa nu fie indestulator si sa avem blocaje datorita solicitarilor mai mari decat cele estimate. Compania de consultanta: Coldwell Banker România, intr-un comunicat sustine ca: „Pe baza datelor din piață, estimăm că fondurile disponibile pentru finanțări prin intermediul programului Prima Casă vor fi epuizate cu mult înainte de sfârșitul anului”. Tot ei au lansat teoria ca deciziile pe care le va lua Guvernul in aceasta problema vor afecta piata imobiliara din Romania.

Ajutor pe piața nouă, dar și pe cea veche

Programul Prima casa dupa 8 ani de la implementare continua sa fie un pivot important in piata imobiliara. In capitala, circa 75% din achizitiile de locuinte noi au ca rezultat acest tip de finantari asa cum ne arata studiul facut de Coldwell Banker. Aproximativ 60% din totalul de 12000 locuinte estimate ca ar putea fi livrate anul acesta au ca rezultat programul Prima casa adica 7200 locuinte numai in Bucuresti. Astfel de locuinte ar avea un pret de 700-950 euro/mp util in zonele periferice sau incluse in cartiere. Aceste tipuri de locuinte au de regula acces la mijloace de transport si finisaje de calitate medie si suprafete similare cu al locuintelor vechi.
De programul Prima casa beneficiaza si locuintele vechi. Locuintele vechi sunt agreate de viitorii cumparatori datorita volumului redus de locuinte noi ce se construiesc. Un atuu al locuintelor vechi o constitue amplasarea in zone bune si care comparativ cu cele noi din aceleasi zone costa cu mult mai mult.

De la Eugen Chis expert imobiliar

Poate te intereseaza si astea:

Daca esti tanar si vrei sa-ti cumperi o casa, sigur te intereseaza asta!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *