Ce se va intampla cu pretul locuintelor in 2019

Ce se va intampla cu pretul locuintelor in 2019

Un oras in care preturile apartamentelor le-au depasit pe cele de dinaintea crizei economice. Ramane de vazut daca 2019, vor continua scumpirile si in restul tarii sau daca dimpotriva, piata se va prabusi din nou. Pana acum, nici macar analistii cu experienta in finante si imobiliare n-au cazut de acord asupra unui scenariu.

Se repeta istoria?

In 2008, preturile apartamentelor din Romania au ajuns la cel mai ridicat nivel din perioada post-decembrista. Tara noastra era prinsa intr-o bula imobiliara si totul era mai scump decat ar fi trebuit.

Spre exemplu, un apartament modest cu 2 camere si suprafata de 55 de metri patrati ajungea sa coste, in medie, aproape 120.000 de euro in Bucuresti, peste 70.000 de euro in Cluj-Napoca si peste 55.000 de euro in orase cu putere economica mai mica, asa cum sunt Galati si Braila.

Odata cu instalarea recesiunii, preturile s-au prabusit. Doar pe parcursul anului 2009, preturile au scazut cu peste o treime si au continuat apoi sa se micsoreze, in anii urmatori. Asa se face ca, in anii 2014 – 2015, romanii isi puteau cumpara un apartament cu 4 camere la pretul pe care l-ar fi platit, in 2008, pentru o garsoniera.

Doar in Cluj-Napoca apartamentele sunt astazi mai scumpe decat in 2008

Odata ce economia romaneasca a dat semne ca isi revine, iar puterea de cumparare a oamenilor a crescut, a reinceput si majorarea preturilor apartamentelor. De la luna la luna, romanii au inceput sa cheltuiasca, din nou, averi pe apartamente.

Cu toate asta, pana la acest moment, in Romania nu s-a mai ajuns la preturile uriase din 2008. Cu o exceptie: orasul Cluj-Napoca, unde apartamentele sunt chiar mai scumpe acum decat erau in timpul boom-ului imobiliar.

Mai exact, potrivit datelor centralizate de specialistii platformei BazarulDeCase.ro, in 2008, pretul mediu al metrului patrat de apartament, in Cluj-Napoca, era de 1.280 de euro. Dupa prabusirea pietei din 2009 si redresarea ei din anii trecuti, metrul patrat a a ajuns sa coste, in noiembrie 2018, in medie, 1.520 de euro! Or, asta inseamna ca un apartament de 55 de metri patrati – adica unul relativ confortabil pentru o familie de 2-3 persoane – ajunge sa coste astazi 83.600 de euro in capitala Transilvaniei!

Interesant este ca la Bucuresti, unde apartamentele aveau, in 2008, preturi impovaratoare, nu s-a intamplat la fel ca la Cluj-Napoca. Mai exact, astazi metrul patrat de apartament costa, in medie 1.329 de euro, in Capitala. Cu alte cuvinte, apartamentul de 55 de metri ajunge la 73.000 de euro. Pretul, greu de platit pentru multi bucuresteni, e totusi cu 38% mai mic decat era in 2008!

Preturi mai mici decat in timpul boom-ului se inregistreaza si in alte mari orase din Romania. Spre exemplu, in Constanta si in Brasov, metrul patrat de apartament costa acum cu 25% mai putin decat in urma cu un deceniu.

Cum spun analistii ca vor evolua preturile, in 2019?

Asupra unui singur aspect sunt de acord analistii pietei imobiliare. Si anume ca in 2019 n-avem niciun motiv sa ne asteptam la scumpiri majore!

In rest, fiecare expert are propria viziune asupra modului in care ar urma sa se dezvolte piata apartamentelor din Romania, in 2019.

Astfel, exista specialisti care spun ca preturile ar urma sa creasca usor, mai ales din cauza ca dezvoltatorii au cheltuieli mai mari pe santiere. In plus, parte in contextul reducerii bugetului alocat programului Prima Casa, preturile s asteapta sa aiba o usoara scadere.

Cu toate astea, in urma analizelor facute pe baza statisticilor BazarulDeCase.ro  se preconizeaza ca in 2019 – preturile apartamentelor vor intra pe un trend de scadere si estimam o scadere de 25-30%.
“Scaderea preturilor la imobiliare cu minim 25%-30% este o corectie normala (nu o ajustare depresiva), deoarece se construieste mp (metrul patrat) cu maxim 750-800 EUR, si se vinde intre 2000-2500/mp in zonele bune din marile orase!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *